Vad är Nässelfrossa?

Nässelfrossa – kulturveckan i västra Blekinge, som liksom nässlan retar, bränner, men också är matnyttig och hälsosam, en vecka då man frossar i kulturupplevelser! Nässelfrossa är en av de större kulturhändelserna i Blekinge med uppemot 150 evenemang under 8 dagar och nominerades 2011 för Stora Turismpriset. Hela bygden sjuder av aktivitet och här finns något för alla: musik och måleri, byggnadskonst och kulturarv, cirkus och trolleri, släktforskning och broderi, utflykter och vandringar, historia och historier!

De småskaliga, genuina evenemangen är av hög kvalitet och målet är att lyfta fram det lokala, rika kulturarvet och därigenom manifestera bygden som ett intressant besöksmål. Kulturveckan Nässelfrossa drivs av föreningen med samma namn och är på flera sätt den annorlunda festivalen: Här finns inga sommarturnerande kändisar, som drar en tusenhövdad publik varhelst de drar fram. Här letar man förgäves efter både nöjestivoli, öltält och ambulerande marknadsknallar. Det finns inte heller något speciellt festivalområde utan evenemangen äger rum i hela bygden runt Olofström.

Föreningen Nässelfrossa

Föreningen Nässelfrossas viktigaste uppgift är att samordna genomförandet av den årliga kulturveckan Nässelfrossa, som går av stapeln i Olofströmsbygden i Blekinge veckan efter midsommar. Föreningen bildades den 4 maj 2010.

Kulturveckan startade 2008 och drevs de tre första åren som ett kommunalt projekt, som finansierades av Leader Blekinge, Olofströms kommun och Region Blekinge. Den framgångsrika Nässelfrossan rullar nu vidare i föreningens regi.

Medlemmar är alla de som arrangerar något evenemang eller utställning under kulturveckan, men också andra är välkomna som stödjande medlemmar.

Föreningens verksamhet består av att samordna alla evenemangen till ett åtta dagar långt program, som trycks och distribueras samt all annan marknadsföring. Ett viktigt redskap är denna hemsida, där man bokar biljetter till kulturveckan, registrerar sig som medlem, kan ta del av stadgar och protokoll samt får veta vad som i övrigt är på gång i föreningen.

Utöver kulturveckan organiserar föreningen aktiviteter för medlemmarna, med syfte att inspirera inför kommande Nässelfrossor samt att stärka bygdens kulturnätverk och stimulera till ökat samarbete mellan medlemmarna.

Nässelfrossa möjliggörs genom generösa bidrag från Olofströms kommun och Sparbanken i Karlshamn samt genom medlemmarnas kreativitet, engagemang och stöd.